طرز تهیه فسنجان سمنانی (فسنجون گردو اسفناج) با یه وجب روغن!
به گزارش مجله پیامک، فسنجان سمنانی یا فسنجون گردو اسفناج دامغانی یکی از است که معمولا با گوشت گوسفندی یا گوساله خورشتی درست می گردد. این خورش با گردو و اسفناج با وجود شباهت هایی که با خورشت فسنجان دارد به روش متفاوتی با استفاده از گردو و اسفناج طبخ می گردد. خورشت گردو اسفناج یک است و گزینه مناسبی برای مهمانی ها و دورهمی ها و بعلاوه، برای به شمار میرود. با ما در این مقاله از در همراه باشید تا طرز تهیه فسنجون اسفناج گردو سمنانی را به شما آموزش دهیم.
مواد لازم برای تهیه خورش فسنجان سمنانی
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
گوشت خورشتی گوساله یا گوسفند | 200 گرم |
اسفناج | 100 گرم |
مغز گردو | 200 گرم |
پیاز (برای پیاز داغ) | 2 عدد میانه |
رب انار | 4 قاشق غذاخوری |
شکر (اختیاری) | 2 قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به مقدار لازم |
آب سرد | به مقدار لازم |
روغن سرخ کردنی | به مقدار کافی |
برنج | برای سرو خورشت فسنجان سمنانی |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: 30 دقیقه
مدت زمان لازم برای تهیه خورشت فسنجان سمنانی: 2 الی 3 ساعت
مراحل طرز تهیه فسنجان سمنانی (فسنجون اسفناج گردو)
طرز تهیه فسنجان سمنانی تا مقدار بسیار زیادی شبیه خورش فسنجان معمولی است. با این تفاوت که سمنانی ها و دامغانی ها این غذا را با استفاده از گوشت تکه ای خورشتی و اسفناج درست می نمایند.
مرحله اول: مواد اولیه خورش فسنجان سمنانی را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه فسنجان سمنانی، گوشت گوسفندی یا گوساله را بشویید و در آبکش بریزید تا آب اضافی آن خارج گردد. سپس، گوشت قرمز را در ابعاد خورشتی برش بزنید. پیازهای شسته شده و بدون پوست را هم به صورت درشت رنده کنید و کنار بگذارید.
اسفناج ها را به خوبی بشویید و ساقه ها و برگ های زرد یا آسیب دیده آن را جدا کنید. سپس، اسفناج های شسته و آب کشیده را ساطوری کنید. مغز گردو را نیز در دستگاه آسیاب خانگی، چرخ گوشت یا غذاساز بریزید و کاملا خرد کنید تا پودر گردد.
برای خرید گوشت گوسفندی یا گوساله و مغز گردو می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دوم: پیاز را تفت دهید
در این مرحله از طرز تهیه خورشت گردو اسفناج، مقداری روغن سرخ کردنی را در قابلمه مناسبی بریزید و روی حرارت میانه بگذارید تا داغ گردد. سپس، پیاز رنده شده را در قابلمه بریزید تا تفت ببیند و کاملا سبک و طلایی گردد.
برای خرید روغن سرخ کردنی و پیاز داغ آماده می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله سوم: گوشت را اضافه کنید
پس از آن که پیازها کاملا سبک شدند، وقت آن است که قطعات گوشت خورشتی را هم به قابلمه اضافه کنید و همه قسمت های گوشت را همراه با پیاز تفت دهید.
پس از چند دقیقه، قطعات گوشت را در قابلمه پشت و رو کنید تا اطراف آن به یک مقدار تفت داده گردد و رنگ گوشت کاملا تغییر کند. سپس، مقداری زردچوبه و فلفل سیاه را نیز به محتویات قابلمه اضافه کنید. مواد خورشت را هم بزنید تا این ادویه ها هم با گوشت و پیاز تفت داده شوند و عطرشان آزاد گردد.
برای خرید زردچوبه و فلفل سیاه می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله چهارم: مغز گردو را در قابلمه بریزید
در این مرحله از طرز تهیه خورشت گردو اسفناج دامغانی، گردوی چرخ شده یا آسیاب شده را نیز به قابلمه اضافه کنید تا به مدت 5 دقیقه همراه با گوشت، پیاز و ادویه ها تفت ببیند. در این مدت، مواد داخل قابلمه را به خوبی هم بزنید تا همه اجزای خورشت به یک مقدار حرارت ببینند.
مرحله پنجم: آب سرد را به مواد خورشت اضافه کنید
پس از گذشت این مدت، نوبت به اضافه کردن آب سرد می رسد. توجه داشته باشید، آب سرد را باید در 3 مرحله به قابلمه اضافه کنید. به این ترتیب، گردوهای شما در 3 نوبت دچار شوک حرارتی می شوند و روغن خود را کاملا آزاد می نمایند.
بنابراین، در مرحله اول مقداری آب سرد را به محتویات قابلمه اضافه کنید. مقدار آب باید به مقدار ای باشد که سطح گوشت را کاملا بپوشاند. سپس، درب قابلمه را ببندید و صبر کنید تا آب بجوشد.
در ادامه، حرارت را ملایم کنید و اجازه دهید گوشت خورشت شما حداقل به مدت یک ساعت و نیم با حرارت کم بپزد. در این فاصله، هر نیم ساعت یک بار قابلمه را آنالیز کنید. هر وقت آب گوشت کم شد، دوباره همین مقدار آب سرد از گوشت قابلمه اضافه کنید تا گردو بیشتر روغن بیندازد.
مرحله ششم: رب انار را در قابلمه بریزید
پس از پختن گوشت و روغن انداختن گردو، در این مرحله از طرز تهیه خورشت گردو اسفناج دامغانی نوبت به اضافه کردن رب انار () می رسد. بنابراین، رب انار را نیز در قابلمه بریزید و محتویات داخل قابلمه را هم بزنید تا همه مواد به خوبی با یکدیگر ترکیب شوند و طعم بگیرند.
برای درست کردن این غذای سنتی اصیل، به دلخواه می توانید از رب انار ترش یا ملس بهره ببرید. پیشنهاد می کنیم در ابتدا به مقدار 2 قاشق غذاخوری رب انار به اجزای خورشت اضافه نموده و پس از هم زدن، درب قابلمه را ببندید تا خورشت برای 30 دقیقه با حرارت ملایم بجوشد.
سپس، درب قابلمه را باز نموده و خورشت فسنجان سمنانی را آنالیز کنید. اگر احساس می کنید رنگ خورشت به مقدار کافی تیره نشده می توانید 2 قاشق دیگر رب انار در قابلمه بریزید.
برای خرید رب انار می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله هفتم: شکر را اضافه کنید
پس از پخت گوشت و آزاد شدن رنگ رب انار، وقت آن است که شکر را نیز به خورشت گردو و اسفناج دامغانی اضافه کنید. البته، افزودن شکر به مقدار ترشی رب انار و ذائقه خودتان بستگی دارد و کاملا سلیقه ای است. بنابراین، پیش از اضافه کردن شکر بهتر است طعم خورشت را بچشید و در صورت تمایل، شکر را در قابلمه بریزید و هم بزنید.
برای خرید شکر می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله هشتم: اسفناج را تفت دهید
حالا، اسفناج های ساطوری شده را همراه با مقداری روغن در تابه مناسبی بریزید و روی حرارت میانه بگذارید تا حسابی تفت ببینند. در طول مدت تفت دادن، اسفناج را هم بزنید تا آب آن کاملا کشیده گردد.
سپس، اسفناج تفت داده شده را همراه با مقداری نمک در قابلمه بریزید. محتویات قابلمه را هم بزنید و درب قابلمه را ببندید تا خورشت فسنجون دامغانی شما برای نیم ساعت دیگر با حرارت ملایم قل بخورد و کاملا جا افتاده گردد.
مرحله آخر: خورشت فسنجان سمنانی را سرو کنید
پس از گذشت این مدت و جا افتادن خورش فسنجون سمنانی، حرارت را خاموش کنید و خورشت گردو اسفناج سمنانی یا دامغانی را در ظرف سرو بریزید و همراه با برنج کته () یا برنج چلو () نوش جان کنید. برای تزیین خورش فسنجان سمنانی می توانید از دانه های انار و مغز گردوی آسیاب نشده بهره ببرید.
برای خرید انواع برنج ایرانی و خارجی می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
نکات مهم درباره طرز تهیه فسنجان سمنانی
- برای تهیه خورشت گردو و اسفناج به دلخواه می توانید از مقدار بیشتری رب انار بهره ببرید تا رنگ خورش تیره تر گردد.
- توجه داشته باشید، نمک را باید پس از پخت کامل گوشت تکه ای در قابلمه بریزید. در غیر این صورت، گوشت خورشتی شما چغر می گردد و ممکن است به طور کامل نپزد.
- در بعضی از رسپی ها، مقداری آبغوره و رب گوجه فرنگی هم به خورشت فسنجان با گردو و اسفناج اضافه می نمایند.
- بسته به ذائقه، می توانید مقداری پودر دارچین هم به محتویات خورش فسنجان گردو اسفناج دامغانی اضافه کنید.
- بسته به ذائقه و مقدار ترشی رب انار، می توانید مقدار شکر خورش فسنجان سمنانی را بیشتر یا کمتر نموده یا اصلا حذف کنید.
- در صورت دسترسی نداشتن به اسفناج تازه می توانید از اسفناج منجمد شده بهره ببرید. در این شرایط، ضروری است اسفناج یخ زده را از چند ساعت قبل در بشقابی قرار دهید و در طبقه پایین یخچال بگذارید تا یخ آن کاملا باز گردد.
- برای آن که مغز گردو کاملا روغن بیندازد، در مرحله پختن گوشت با گردوی تفت داده شده می توانید چند قطعه یخ را نیز در چند نوبت به خورش فسنجان سمنانی اضافه کنید.
- در صورت تمایل، می توانید مقداری آب انار تازه هم در خورش گردو با اسفناج بریزید.
فوت و فن های خوشمزه شدن خورش فسنجان سمنانی
چکار کنم خورشت فسنجون با گردو و اسفناج به روغن بیفته؟
- هر چه خورش بیشتر بپزد و گردوی آن بیشتر پخته و نرم گردد، بیشتر هم روغن می اندازد.
- بعد از پخت فسنجان درب قابلمه را بلافاصله بعد از پخت بردارید تا خورش حسابی به روغن بیفتد.
- اجازه دهید خورش به آرامی بپزد و آب آن به مرور کم گردد. حتما شعله خورش را در هنگام پخت کم کنید.
- از زودپز برای پخت سریع تر خورش فسنجون استفاده نکنید چون هر چند خورش سریع تر می پزد ولی به مقدار کافی لعاب نمی اندازد.
- یک راه چاره ساده هم این است که یک تکه یخ را در آخرین مرحله پخت خورش فسنجون سمنانی، به مایه خورش اضافه کنید تا فسنجون به روغن بیفتد. سایر رازهای به روغن افتادن فسنجون را بلد هستید؟
آیا می توانیم خورش فسنجان سمنانی را با گوشت مرغ هم درست کنیم؟
بله. برای این منظور، کافی است گوشت سینه یا ران مرغ را جایگزین گوشت گوسفندی یا گوساله نموده و کلیه مراحل بالا را مطابق دستور پخت عینا دنبال کنید.
آیا می توانیم خورش گردو اسفناج دامغانی را با گوشت چرخ نموده درست کنیم؟
بله. البته، این خورش به طور معمول با استفاده از گوشت تکه ای گوسفندی یا گوساله درست می گردد. با این حال، در صورت تمایل می توانید گوشت چرخ نموده را با مقداری پیاز رنده شده، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و نعنا خشک ورز دهید.
سپس، گوشت چرخ نموده را به صورت کوفته قلقلی درآورید و در مقداری روغن تفت دهید تا طلایی گردد. مراحل طرز تهیه فسنجان سمنانی را مانند دستور بالا (بدون در نظر گرفتن زمان پخت برای گوشت تکه ای) دنبال کنید و در 30 دقیقه آخر، کوفته قلقلی ها را در قابلمه بریزید تا همراه با دیگر اجزای خورشت بپزند و طعم بگیرند.
منبع: افق کوروش