طرز تهیه آبگوشت تبریزی با نخود اصیل و لعابدار

به گزارش مجله پیامک، آبگوشت یکی از ابداعات آشپزی ایرانی است که نجف دریابندری در کتاب مستطاب آشپزی آن را ترکیبی از دو مرحله می داند: تِرید آب گوشت و گوشت کوبیده با نان. قبلا در کتاب کاله طرز تهیه آبگوشت سنتی ایرانی را مرور نموده بودیم و در ادامه، طرز تهیه آبگوشت تبریزی با نخود را آنالیز می کنیم.

طرز تهیه آبگوشت تبریزی با نخود اصیل و لعابدار

مواد لازم برای تهیه آبگوشت تبریزی

  • گوشت نیم کیلو
  • نخود 3 پیمانه
  • پیاز 3 عدد
  • رب 2 قاشق غذاخوری
  • گوجه 2 عدد
  • نمک، زردچوبه و فلفل به اندازه لازم
  • سیب زمینی 4 عدد
  • لیمو عمانی 2 عدد

طرز تهیه آبگوشت تبریزی

1. خیساندن نخود در آب

اولین مرحله از طرز تهیه آبگوشت تبریزی این است که نخود را بعد از این که خوب شستید، با آب بخیسانید و بگذارید حداقل بین 3 تا 24 ساعت در آب خیس بخورد تا نفخش گرفته گردد.

2. پخت گوشت و پیاز

اکنون که زمان پخت آبگوشت رسیده پیاز را خرد نموده و در قابلمه بریزید و بگذارید با حرارت بدون روغن آب بیاندازد سپس گوشت را اضافه کنید و باز هم بدون آن که روغنی اضافه کنید آن ها را تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند. در نهایت کمی روغن بریزید و مجدد مواد را تفت دهید. در نهایت هم 8-10 لیوان آب را به قابلمه اضافه کنید و بگذارید به مدت یک ساعت و نیم تا دو ساعت برحسب نوع گوشتتان، گوشت بپزد.

3. اضافه کردن نخود

بعد از این که گوشت کمی پخت زمان آن است که نخود را به آن اضافه کنید و اجازه دهید باز به مدت یک ساعت ونیم دیگر مواد بپزند. حواستان باشد که آب آبگوشت کم نگردد و اگر کم شده بود اندازهی آب جوش به آن اضافه کنید.

4. اضافه کردن رب و سیب زمینی و پخت نهایی

وقتی نخود و گوشت پخت زمان آن رسیده که رب را در یک ماهیتابه به همراه نمک و ادویه ها کمی در روغن تفت دهید تا خامی رب گرفته گردد سپس آن را هم به قابلمه اضافه کنید و بعد از یک ربع، سیب زمینی پوست گرفته را هم داخل قابلمه بریزید و بگذارید همه مواد حداقل به مدت نیم ساعت دیگر خوب بپزند و آبگوشت شما جا بیافتد.

بعد آن را خاموش کنید و آب آن را جدا نموده تا باقی مواد را برای کوبیدن آماده کنید. به این ترتیب آبگوشت تبریزی و خوشمزه شما آماده است. آن را همراه سبزی خوردن و آبلیمو سرو کنید. نوش جان!

نکات تکمیلی برای تهیه آبگوشت

تهیه و پخت آبگوشت کار آسانی است که باید برای تهیه اش حوصله به خرج داده و آن را از صبح زود روی اجاق بگذارید تا به آرامی جا بیفتد و جا بیفتد. در کنار این کار، دانستن چند نکته کلیدی برای پخت بهتر این غذا نیز مفید خواهد بود.

برترین گوشت برای تهیه آبگوشت

گوشت آبگوشتی معمولا باید همراه قلم و استخوان گوسفند یا گاو و گوساله باشد. بنابراین در کنار قلم و استخوان حتما از برش های لطیف گوشت مثل گردن و دنبالچه بهره ببرید. البته گوشت ماهیچه هم برای لعابدار کردن آبگوشت بسیار خوب است. بهتر است اگر پرهیز خاصی ندارید کمی دنبه هم در آبگوشت خود بریزید تا خوش طعم تر و لعابدارتر گردد.

بنشن یا حبوبات مورد احتیاج آبگوشت

حبوبات رسمی برای تهیه آبگوشت شامل نخود و لوبیا سفید می گردد اما گاهی عده ای به آن گندم یا بلغور هم اضافه می نمایند. اما آبگوشت گندم هم نوعی آبگوشت سنتی است که می توانید طرز تهیه آن را در کتاب کاله مطالعه کنید.

ادویه و چاشنی آبگوشت

چاشنی اصلی آبگوشت معمولا لیمو عمانی است که در مراحل آخر پخت آبگوشت به آن اضافه می نمایند تا له نگردد و مانع پخت سریع گوشت و حبوبات آبگوشت هم نگردد.

البته در کل آبگوشت ادویه خاصی غیر از زردچوبه و فلفل ندارد اما اگر به بوی گوشت خیلی حساس هستید، می توانید چند برگ بو هم به قابلمه اضافه نموده و در پایان از قابلمه غذا خارج کنید.

تهیه آبگوشت تبریزی در دیزی

آبگوشت را می توانید در ظروف سنگی دیزی تهیه کنید برای این کار هم می توانید دیزی را داخل فر بگذارید هم در قابلمه آب. طرز تهیه در فر و روی گاز را در ادامه بخوانید.

  • تهیه آبگوشت دیزی روی گاز

برای تهیه آبگوشت تبریزی در دیزی باید همه مواد به جز سیب زمینی و نمک را همان ابتدا داخل ظرف سنگی دیزی بریزید و ظروف سنگی خود را در قابلمه بزرگ با آب قرار دهید و بگذارید حدود 3-4 ساعت کامل بپزند. بعد هم سیب زمینی و نمک را اضافه کنید و مجدد در قابلمه را ببندید تا مواد آبگوشت کامل بپزند.

  • تهیه آبگوشت دیزی در فر

در تهیه آبگوشت دیزی در فر باید قابلمه های سنگی خود را در سینی فری که از قبل با دمای 160 درجه سانتی گراد گرم نموده اید به مدت 3 تا 3/5 ساعت قرار دهید تا بپزند.

فقط حتما آنالیز کنید که آیا بعد از نیمی از زمان پخت آیا احتیاج به اضافه کردن آب بیشتری است یا خیر.

پخت آبگوشت فوری در زودپز

اگر زمان کافی برای تهیه آبگوشت ندارید، بهتر است آن را در زودپز بپزید برای این کار نخود، گوشت و پیاز را داخل زودپز بریزید و بگذارید بپزد بعد آن را از زودپز به قابلمه منتقل کنید و رب را که در روغن تفت داده اید به همراه سیب زمینی و البته لیموعمانی، نمک و فلفل اضافه کنید و بگذارید بپزد.

انواع آبگوشت در ایران

واقعیت این است که آبگوشت اصیل و سنتی نه سیب زمینی داشته نه رب بلکه با زعفران یا ادویه هایی که رنگ داشته اند تهیه می شده است اما به مرور با آمدن سیب زمینی و گوجه آبگوشت شکل امروزی خود را گرفته است. اما تنوع آبگوشت در ایران آنقدر زیاد است که می توانید هر کدام را جدا تهیه و امتحان کنید.

  • طرز تهیه آبگوشت بزباش تهرانی
  • طرز تهیه آبگوشت کرمانی
  • طرز تهیه آبگوشت مرغ
  • طرز تهیه آبگوشت بادمجان
  • طرز تهیه آبگوشت متنجبه
منبع: کتاب کاله
انتشار: 29 اردیبهشت 1403 بروزرسانی: 29 اردیبهشت 1403 گردآورنده: shortmessagesystem.ir شناسه مطلب: 2308

به "طرز تهیه آبگوشت تبریزی با نخود اصیل و لعابدار" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه آبگوشت تبریزی با نخود اصیل و لعابدار"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید