12 غذای محلی کردستان به همراه مواد لازم و دستور پخت
به گزارش مجله پیامک، غذاهای محلی و سنتی بخش از فرهنگ بومی یک مقصد محسوب می شوند. اگر به استان کردستان که این روزها جزو مقصدهای گردشگری محبوب در ایران است، سفر کردید حتما غذاهای محلی کردستان ایران را نوش جان کنید. مردمان شهرهای گوناگون استان کردستان این غذاهای خوشمزه محلی را با دستور پخت متفاوتی درست می نمایند.
یکی دیگر از مقصدهای گردشگری پر رفت وآمد در ایران استان زیبای کردستان است که در غرب ایران واقع شده است. غذاهای محلی کردستان هم بسیار معروف هستند چون ظاهر و عطر و بوی این غذاها فرق دارد و سبزیجات تر و تازه در این غذاهای محلی به وفور یافت می گردد دلیلش هم این است که کردستان در منطقه کوهستانی غرب ایران واقع شده است. آش ها و خورشت های گوناگون کردستان بسیار لذیذ و خوشمزه هستند و در شهرهای مختلف کردستان می توانید این غذاهای سنتی را نوش جان کنید. قطعا در سفرهای خانوادگی، رفتن به رستوران و دور هم غذا خوردن تجربه بسیار لذت بخشی است مخصوصا این که در کنار عزیزان خود غذاهای محلی را نوش جان کنید. غذاهای محلی بخش از فرهنگ بومی مردم در شهرهای مختلف کشورمان هستند. آشنایی با فرهنگ مردمان مهمان نواز کردستان هم جذابیت خودش را دارد. در این مقاله با یوتراوز همراه شوید تا با غذاهای محلی کردستان ایران آشنا شوید.
- خورشت ریواس کردستان
- آش دانه کولانه یا آش دندانی کردستان
- قایرمه، کنگر سرخ نموده به سبک کردستان
- آش عدس بلغور کردستان
- کباب کردی یا بریان کردی
- خورشت گیلاخه کردستان
- نان برساق کردستان
- نان شلکینه کردستان
- آش گزنه یا آش دوخین کردستان
- کتلت دیزی کردستان
- شیش کباب کردستان
- کوکوی ترگ خانه گان کردستان
خورشت ریواس کردستان
یکی از خورشت های خوشمزه محلی استان کردستان ایران، خورشت ریواس است. خود ریواس جزو آن دسته از گیاهان پرهوادار در میان مردم است که همه عاشق طعم ترش آن هستند. خورشت ریواس هم مناسب افرادی است که طعم های ترش و ملس را دوست دارند. با توجه به این که استان کردستان در منطقه کوهستانی واقع شده است، دارای انواع و اقسام گیاهان به خصوص گیاهان خوراکی خوش عطر و طعم است.
ریواس هم در بین مردم این منطقه بسیار هوادار است. برای درست کردن این خورشت خوشمزه علاوه بر ریواس به مواد دیگری همچون نعنا، گوشت گوسفندی، پیاز، نمک، فلفل و جعفری احتیاج دارید. ابتدا پوست ریواس را جدا کنید بعد آن را همراه با گوشت، پیاز و روغن تفت دهید و در آخر فلفل، نمک، جعفری و نعنا را اضافه کنید و بگذارید خورشت حسابی جا بیفتد.
آش دانه کولانه یا آش دندانی کردستان
اگر یکی از اقوام یا دوستان شما اهل کردستان باشد، حتما شنیده اید که برای بچه ها خود جشنی به مناسب رویش اولین دندان شیری برگزار می نمایند که به آن دانه کولانه می گویند. آش دانه کولانه در فصل زمستان جزو غذاهای مرسوم در کردستان ایران است. مواد لازم آش دانه کولانه شامل نخود، لوبیا، عدس، گندم، مرزه خشک، قلم گوسفند، زردچوبه، نمک و فلفل قرمز است البته می توانید به جای قلم گوسفند از گوشت چرخ نموده به صورت قلقلی بهره ببرید.
قایرمه، کنگر سرخ نموده به سبک کردستان
قایرمه یکی از غذاهای معروف محلی استان کردستان ایران است. شاید برای اولین بار که ظاهر این غذا را ببینید، فکر کنید یک غذای فست فودی است اما قایرمه همان کنگر سرخ نموده است. باید بدانید کنگر جزو گیاهانی است که مردم حسابی برای آن سر و دست می شنمایند و این گیاه فقط در ماه فروردین در بازار موجود است و در فصل های دیگر سال خبری از کنگر نیست.
کردستانی ها در فصل های دیگر سال برای درست کردن قایرمه از کرفس استفاده می نمایند. مواد لازم برای تهیه این غذای لذیذ شامل کنگر یا کرفس، آب یا شیر، زعفران دم نموده، تخم مرغ، کره، زیره، روغن، بکینگ پودر، آرد، نمک و فلفل سیاه است.
برای درست کردن قایرمه باید کنگر را پوست نموده یا اگر کرفس دارید در سسی که درست کردید حسابی غوطه ور کنید تا کنگر شما خوشمزه تر گردد و بعد کنگرها را سرخ کنید. قایرمه را با کته یا نان سرو کنید تا یک وعده غذایی کامل برای سفره شما باشد.
آش عدس بلغور کردستان
آش عدس بلغور جزو آش های معروف و پر هوادار در استان کردستان است. اگر به سنندج یا دیگر شهرهای استان کردستان سفر کردید، حتما باید از این آش خوشمزه نوش جان کنید. همانطورکه از نام این آش پیدا است، مواد اصلی آش بلغور شامل گندم و عدس است که در کنار این ها از موادی همچون سیب زمینی، ادویه جات، لیموترش و نعنا داغ هم استفاده می نمایند.بعد از این که آش حسابی جا افتاد روی آش را با نعنا داغ تزئین کنید و چند قطره لیموترش تازه روی آن بریزید تا حسابی خوش عطر و طعم گردد.
کباب کردی یا بریان کردی کردستان
کباب کردی یا بریان کردی جزو غذاهای محلی است که در میان عشایر، دامداران و شکارچیان استان کردستان مرسوم است و معمولا این کباب لذیذ و خوشمزه را برای جشن ها و مهمانی های خود درست می نمایند. برای درست کردن این غذا گوشت بره یا بزغاله چند ماهه را استفاده می نمایند. ابتدا گوشت را به چند تکه بزرگ تقسیم می نمایند و آن را به سیخ های آهنی یا چوبی می کشند و روی آتش کباب می نمایند. البته برای درست کردن کباب کردی می توانید از گوشت شکار مانند کبک، تیهو و سایر پرندگان شکاری بهره ببرید.
خورشت گیلاخه کردستان
یکی دیگر از خورشت های معروف کردستان که با گیاه خوش عطر کوستان پخته می گردد خورشت گیلاخه است که برای درست کردن این خورشت خوشمزه و مفید از گیاه گیلاخه استفاده می نمایند. ظاهر این غذا شبیه قورمه سبزی است و مواد لازم برای درست کردن خورشت گیلاخه شامل پیاز، لوبیا قرمز، لیمو عمانی، گوشت، جعفری، تره و گشنیز است که می توانید این خورشت خوشمزه را همچون قرمه سبزی درست کنید. گیلاخه گیاهی است که منبع غنی فیبر به شمار می رود و بسیار برای بدن مفید است.
نان برساق کردستان
یکی از نان های محلی خوشمزه کردستان نان برساق است که این نان را در استان های دیگر مانند ایلام، لرستان و کرمانشاه هم درست می نمایند. طعم این نان خوشمزه کمی شیرین است و به راحتی می توان نان برساق را در خانه برای صبحانه درست کرد. در ماه مبارک رمضان خانم های کرد با نان برساق سفره افطار خود را رنگین می نمایند.
مواد لازم برای درست کردن نان برساق شامل شیر، شکر، آرد، تخم مرغ، روغن و بکینگ پودر است. حتی شما می توانید با موادی مانند توت خشک، خرما، گردو و سبزیجات خشک این نان محلی را به صورت مغزدار درست کنید.
نان شلکینه کردستان
یکی دیگر از نان های محلی خوشمزه کردستان نان شلکینه است که در مهمانی های نمودها قطعا این نان خوشمزه محلی را بر سر سفره خواهید دید. شلکینه نوعی شیرینی هم محسوب می گردد. نمودها با این نان خوشمزه محلی از مهمان های خود پذیرایی می نمایند. خانم های کرد برای درست کردن شلکینه از وسیله ای به نام ساج استفاده می نمایند که ظاهری شبیه ماهی تابه دارد و آن را روی آتش می گذارند و مواد نان را روی ساج پهن می نمایند تا پخته گردد.مواد لازم برای درست کردن شلکینه شامل آرد، شیر، روغن محلی، زرده تخم مرغ، شیره خرما یا انگو و زعفران دم نموده است است. عطر و بوی شلکینه هوش از سر شما می برد.
آش گزنه یا آش دوخین کردستان
یکی دیگر از آش های خوش عطر و طعم استان کردستان آش دوخین یا همان آش گزنه است که با وجود گیاهان کوهستانی این آش بسیار خوشمزه و مفید است. مواد اصلی این آش گندم و جو است که این مواد را در دوغ می پزند و در کنار آن از گیاهانی مانند پونه، گزنه و کاکوتی برای خوش طعم کردن آش استفاده می نمایند.
کتلت دیزی کردستان
این غذا همان یک تیر و دو نشان است که می توان دیزی و کتلت را با هم نوش جان کرد. مواد کتلت همان موادی است که برای پخت دیزی استفاده می کنید، منتهی قبل از پختن دیزی باید حجم مواد بیشتری را در نظر بگیرید. خانم های کرد موادی که برای دیزی ضروری است را بیشتر استفاده می نمایند و در کنار آن به راحتی یک کتلت خوشمزه با همان مواد درست می نمایند.
شیش کباب کردستان
اگر به استان کردستان سفر کردید، پیشنهاد می کنیم حتما شیش کباب را نوش جان کنید چون یکی از کباب های محبوب و خوشمزه کردستان ایران، همین غذا است و در شهرهای مختلف کردستان به خصوص رستوران های گوناگون سنندج این غذا سرو می گردد.
مواد اصلی این کباب شامل گوشت گوساله یا گوسفند است که قبل از کباب کردن، این گوشت را در مخلوط فلفل، نعنای تازه، زعفران، سیر، پیاز و روغن زیتون می خوابانند تا حسابی خوش عطر و طعم گردد و بعد بر روی آتش، آن را به صورت تابه ای درست می نمایند. طعم لذیذ شیش کباب را در سفر به کردستان حتما امتحان کنید.
کوکوی ترگ خانه گان کردستان
یکی دیگر از غذاهای محلی مخصوص استان کردستان کوکوی ترگ خانه گان است. این غذا مخصوص نمودها است زیرا در استان کردستان نوعی تره پرورش داده می گردد که ترگ خانه گان (یک نوع نام محلی) نام دارد و میان مردم به نام کرفس آبی هم شناخته می گردد. با این تره یک کوکوی خوشمزه درست می گردد. از دیگر موادی که برای پخت این کوکو به کار می رود می توان به آرد، پیاز، تخم مرغ و ادویه جات اشاره نمود.
منبع: یومگ