طرز تهیه نان شیرمال با پیمانه و آسان ترین روش

به گزارش مجله پیامک، نان شیرمال، نان پنبه ای و نرمی است که با خوردن آن هم زمان می توان عطر و طعم شیر، گلاب و زعفران را حس کرد. نان شیرمال در دسته نان های سنتی و محلی ایران قرار می گیرد تا جایی که می توان از آن به عنوان یک سوغاتی خوشمزه هم یاد کرد. شهرهای سمنان، همدان، سبزوار و تبریز معروف ترین نان شیرمال های ایران را دارند که با دستورهای محلی متفاوتی آن را درست می نمایند. با توجه به بافت نان شیرمال و استفاده آن در وعده هایی همچون صبحانه، بسیار مورد استقبال گرفته است. دستورهای متفاوتی از شیرمال در دنیای شیرینی پزی وجود دارد تا جایی که در مطالب قبلی می توانید یکی از ده ها دستور تهیه نان را با عنوان طرز تهیه نان شیرمال ساده بخوانید. حال در این مطلب برای افراد مبتدی طرز تهیه نان شیرمال با پیمانه را خواهیم گفت تا آن را به آسان ترین روش درست نمایند.

طرز تهیه نان شیرمال با پیمانه و آسان ترین روش

مواد لازم برای تهیه نان شیرمال با پیمانه

  • آرد نانوایی چهار پیمانه
  • شیر گرم یک و نیم پیمانه
  • روغن یک دوم پیمانه
  • زرده تخم مرغ یک عدد
  • خمیرمایه خشک دو قاشق چای خوری
  • شکر دو قاشق غذاخوری
  • گلاب دو قاشق غذاخوری
  • نمک یک قاشق چای خوری
  • هل آسیاب شده یک قاشق چای خوری
  • خلال پسته یک قاشق غذاخوری
  • کنجد یک قاشق غذاخوری
  • زعفران آسیاب شده یک دوم قاشق چای خوری
  • عسل به میزان لازم
  • روغن حیوانی به میزان لازم

طرز تهیه نان شیرمال با پیمانه

1. مایه خمیر را آماده کنید

نان شیرمال با وجود بافت نرم و پنبه ای برترین گزینه برای وعده صبحانه به شمار میرود که با مقدار گیری مواد لازم با پیمانه لیوان فرانسوی به سادگی می توان در منزل آن را پخت. پس برای پخت این نان شیرین و خوشمزه مواد لازم را مقدار و در دمای محیط بگذارید. حال در اولین مرحله از طرز تهیه نان شیرمال با پیمانه باید شیر را در یک تابه مناسب گرم کنید. شیر گرم شده، مایه خمیر و یک قاشق چای خوری شکر را داخل کاسه هم زن ریخته و هم بزنید. پنج دقیقه زمان دهید تا خوب کف کند. با خواندن مطلب انواع خمیرمایه و عملکرد آن ها برترین خمیرمایه را برای تهیه این نان انتخاب کنید.

2. خمیر را آماده کنید

در دومین مرحله از طرز تهیه نان شیرمال با پیمانه باید شکر، هل آسیاب شده، دو و یک دوم فنجان آرد و نمک را داخل کاسه هم زن بریزید. مواد را با سرعت کم هم بزنید تا جایی که شاهد یک توده چسبناک داخل کاسه خمیر باشید. در نهایت 15 دقیقه زمان دهید که به همان شکل باقی بماند. سپس باقی مانده آرد را داخل کاسه بریزید و به هم زدن مواد با همان سرعت کم ادامه دهید. حال که خمیرتان غلظت و چسبندگی لازم را به دست آورد، روغن را کم کم اضافه کنید. دقت داشته باشید که هربار یک قاشق روغن به خمیر اضافه و مخلوط کنید. در ادامه خمیر را برای هشت دقیقه با سرعت میانه رو به بالا حسابی ورز دهید تا نرم، صاف، براق و کشدار گردد. یک کاسه را با کمی روغن چرب کنید سپس خمیر را داخل آن بگذارید. روی ظرف را پوشانده و برای یک ساعت در محیطی گرم بگذارید تا حجم آن دو برابر گردد. با خواندن دستور تهیه نان شیرمال مغزدار به راحتی می توانید به نان هایتان تنوع دهید.

نکته 1: در این مرحله با توجه به ذائقه تان می توانید چند قطره زعفران دم نموده به خمیر اضافه کنید تا رنگ آن زرد گردد.

نکته 2: خمیر باید بدون پارگی باشد.

3. خمیر را شکل دهید

در سومین مرحله از طرز تهیه نان شیرمال با پیمانه ، فر را با دمای 220 درجه سانتی گراد روشن کنید تا گرم گردد. سطح کارتان را کمی با روغن چرب کنید. خمیر را به آرامی روی آن بگذارید. از خمیر نان هشت چانه مساوی بردارید. هر یک از چانه ها را روی سطح کارتان ورز دهید تا به شکل یک توپ گرد صاف دربیایند. روی چانه های خمیر را با یک حوله تمیز بپوشانید تا برای 20 دقیقه استراحت نمایند. در ادامه یکی از چانه ها را روی سطح کارتان قرار دهید. میزان کمی آرد روی آن بریزید. چانه خمیر را با یاری وردنه باز کنید تنها دقت داشته باشید که ضخامت هر یک از خمیرها یک چهارم اینچ باشد. این کار را با مابقی چانه ها هم انجام دهید. در ادامه زرده تخم مرغ را به همراه یک قاشق چای خوری زعفران مخلوط کنید. با یاری فرچه شیرینی پزی سراسر نان ها را مخلوط زرده و زعفران بمالید. در آخر با یک چنگال سراسر خمیر نان را همچون تصویر چنگال بزنید تا هنگام پخت بیش از حد پف نکند.

نکته 1: خمیر نان شیرمال را خیلی نازک نکنید.

نکته 2: در این مرحله با توجه به ذائقه خودتان می توانید روی هر یک از خمیرها، شکر، کنجد یا مغزیجات بریزید.

4. نان شیرمال را بپزید

در چهارمین مرحله از طرز تهیه نان شیرمال با پیمانه باید داخل سینی فرتان کاغذ روغنی پهن کنید. خمیرها را دو تا دو تا به آرامی داخل سینی فر بچینید. سینی را به مدت 14 دقیقه در طبقه وسط فر بگذارید تا روی نان ها قهوه ای و طلایی شوند. با گذشت زمان، سینی فر را بیرون بیاورید. روی نان ها را کمی روغن محلی بمالید. با توجه به ذائقه تان می توانید روی نان شیرمال ها را کمی عسل بمالید تا شیرین تر گردد. این مراحل را برای هشت چانه خمیر جداگانه انجام دهید. اگر در پی تهیه نان های محلی دیگر هستید، می توانید دستور تهیه نان روغنی محلی و اصیل را در کتاب کاله بخوانید.

نکات تکمیلی تهیه نان شیرمال با پیمانه

نان شیرمال از آن دسته نان هایی است که در منزل با آسان ترین روش می توان برای میهمانی یا مصارف شخصی درست کرد. دستور تهیه گفته شده در بالا با رعایت پیمانه مقدار گیری، کار پخت را حتی برای همه آسان نموده است. خواندن نکات تکمیلی زیر به شما در پیش بردن مراحل پخت بهتر یاری خواهد نمود.

دستور تهیه نان شیرمال با پیمانه بدون فر

دستورهای متفاوتی از نان شیرمال همچون دستور تهیه کیک اسفنجی در دنیای شیرینی پزی وجود دارد؛ به این معنا که می توان آن را در توستر، تابه یا قابلمه، با مخمر یا بدون آن پخت. برای تهیه این نان شیرمال خوشمزه بدون فر باید مایه خمیر را همچون مراحل گفته شده در بالا عمل بیاورید. خمیرها را چنگال زده و آماده کنید. سپس تابه را با کمی روغن چرب کنید. یک کاغذ روغنی کف آن پهن کنید. خمیرها را یکی یکی داخل تابه بگذارید. سطح خمیر را با زرده تخم مرغ و زعفران کمی رومال کنید. در تابه را برای 45 دقیقه بگذارید تا نان بپزد. اگر برای تهیه نان شیرمال دسترسی به فر نداشتید می توانید طرز تهیه نان شیرمال با توستر را بخوانید.

رومال کردن نان شیرمال

در طرز تهیه نان شیرمال با پیمانه می توانید با یک عدد زرده تخم مرغ، یک قاشق غذاخوری عسل، دو قاشق غذاخوری کنجد و دو قاشق غذاخوری زعفران دم نموده برای روی نان شیرمال ها یک مخلوط براق و خوشمزه درست کنید تا روی آن ها رومال کنید. با این کار عطر و طعم شیرمال ها قوی تر و ظاهر آن ها دلفریب تر خواهد شد.

جایگزین شیر در تهیه نان شیرمال با پیمانه

برترین جایگزینی که برای شیر در تهیه نان شیرمال می توان در نظر گرفت، ماست یا آب است. در صورت استفاده از ماست باید یک پیمانه از ماست را با شکر گفته شده خوب مخلوط کنید تا دانه های شکر حل شوند. سپس میزانی بیکینگ پودر به مخلوط اضافه کنید. سپس آن را کنار بگذارید تا مخلوط عمل آید. مابقی مراحل را می توانید همچون مراحل گفته شده در بالا پیش ببرید. در آخر آن که به یاد داشته باشید که از ماست شیرین بهره ببرید.

مواد میانی و روی نان شیرمال

شیرمال را همچون دستور تهیه نان به شکل های مختلفی می توان درست نموده و فرم داد. مواد میانی متنوعی در شیرمال با توجه به ذائقه تان می توانید به کار ببرید. کرم شیرینی دانمارکی، شیره خرما، خرده گردو، پودر زنجبیل و کشمش برترین گزینه ها برای مواد میانی نان شیرمال محسوب می شوند. برای روی نان شیرمال علاوه بر مغزیجات می توان کنجد، سیاه دانه و مغز تخمه کدو را هم پیشنهاد داد.

دلایل سفتی و عدم پف کردن نان شیرمال با پیمانه

نان شیرمال به نرمی، بافت پنبه ای و پف زیاد شناخته می گردد پس اگر نان هایتان پف نکردند باید دلایل زیر را در پیش بردن مراحل پخت آنالیز کنید:

  • 1. رعایت نکردن مقدار های مواد لازم با پیمانه
  • 2. استراحت نکردن خمیر نان شیرمال در زمان گفته شده
  • 3. عمل نیامدن خمیرمایه و استفاده آن
  • 4. استفاده از خمیرمایه کهنه یا فاسد
  • 5. عمل آوردن خمیرمایه با شیر یا آب سرد

نگه داری نان شیرمال با پیمانه

کیفیت و تازگی نان شیرمال تا جایی اهمیت دارد که باید آن ها را در کاغذ روغنی یا فویل آلومینیوم بپیچید. سپس آن ها را در ظرف در بسته بگذارید. با این کار نان شیرمال تهیه شده با پیمانه را می توانید به مدت دو تا سه روز در یخچال و شش ماه ماه در فریزر نگه دارید. برای مصرف نان های شیرمال باید آن ها را در فریزر، تابه یا فر قرار دهید تا ذوب شوند. در صورتی که شیرمال ها کمی خشک بودند باید کمی آب به آن ها اسپری نموده و روغن محلی بمالید. با این کار رطوبت و تازگی خود را به دست خواهند آورد. با خواندن مطلب پخت نان خوشمزه خانگی، با فوت و فن های پخت آن کامل آشنا خواهید شد.

منبع: کتاب کاله
انتشار: 16 آذر 1403 بروزرسانی: 16 آذر 1403 گردآورنده: shortmessagesystem.ir شناسه مطلب: 2374

به "طرز تهیه نان شیرمال با پیمانه و آسان ترین روش" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه نان شیرمال با پیمانه و آسان ترین روش"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید