طرز تهیه آش جو خوشمزه

به گزارش مجله پیامک، آش جو یکی از آش های خوشمزه و سنتی ایران است که با مواد متنوعی درست می گردد و هر یک، طعم و مزه خاص خود را دارند. این آش را می توان بدون گوشت، با گوشت و با سیرابی درست کرد.

طرز تهیه آش جو خوشمزه

خبرنگاران | سرویس آشپزی - آش جو نوعی آش متعلق به استان مرکزی است که با سبزی، حبوبات، جو و کشک درست می گردد. این آش در مناطق مختلف به سبک های متفاوتی درست می گردد. در تهیه آش جو به صورت سنتی از گوشت دنده یا گردن گوسفندی استفاده می گردد، ولی می توان گوشت را از دستور این آش حذف کرد و با افزودن آب قلم یا عصاره گوشت به آن، نوعی پیش غذای سبک درست کرد. گاهی آب قلم نیز از دستور این آش حذف می گردد که در این صورت نوعی سوپ سبک خواهید داشت. در بعضی مناطق مانند ابرکوه، آش جو را با سیرابی درست می نمایند که در این حالت نیز آش طعم و مزه خاص خود را پیدا می نماید. در این مقاله طرز تهیه آش جو (1) با گوشت، (2) با سیرابی توضیح داده شده است.

1. طرز تهیه آش جو با گوشت

مواد لازم
گوشت دنده یا گردن گوسفندی500 گرم
پیاز خرد شده1 عدد
جو پوست گرفته، شب خیسانده3 پیمانه
نخود1 پیمانه
عدس1 پیمانه
سبزی خرد شده1 کیلوگرم
کشک ساییده2 پیمانه
زردچوبه1 قاشق مرباخوری
نمک و فلفلبه میزان لازم

دستور تهیه:

  1. برای تهیه آش جو با گوشت، نخود را شسته و از شب قبل در آب خیس کنید تا نفخ آن گرفته گردد.
  2. عدس را شسته و 3-2 ساعت در آب خیس کنید.
  3. در یک قابلمه 3-2 قاشق روغن بریزید و روی حرارت ملایم داغ کنید، سپس پیاز خرد شده را به روغن اضافه نموده و تفت دهید تا طلایی گردد.
  4. گوشت را به پیاز اضافه کنید و تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند، سپس کمی زردچوبه و فلفل به گوشت بزنید.
  5. حدود یک لیتر آب در قابلمه بریزید، پس از جوش آمدن آب، حرارت را کم کنید و درب قابلمه را ببندید. حدود 3 ساعت صبر کنید تا گوشت بپزد.
  6. پس از یک ساعت، نخود خیس خورده را به قابلمه اضافه کنید.
  7. یک ساعت مانده به سرانجام پخت گوشت، عدس خیس خورده را به قابلمه اضافه کنید.
  8. نیم ساعت مانده به سرانجام پخت، سبزی را همراه با 2 پیمانه آب جوش در قابلمه بریزید.
  9. جو را با 2 پیمانه آب در یک قابلمه جادار، به مدت 2 ساعت روی حرارت ملایم بپزید. در این فاصله گاهی آن را هم بزنید تا ته نگیرد و نیم ساعت آخر پخت، کمی نمک به آن اضافه کنید.
  10. پس از پختن جو، بیش از نیمی از آن را بدون آب با کفگیر برداشته، در قابلمه دیگری بریزید و با گوشت کوب بکوبید یا در غذاساز بریزید تا صاف گردد و سپس به قابلمه برگردانید.
  11. گوشت را پس از پختن، از قابلمه خارج نموده و در غذاساز بریزید تا ریش ریش گردد.
  12. گوشت، حبوبات و سبزی پخته را در قابلمه حاوی جو بریزید و روی حرارت ملایم هم بزنید تا به جوش آید.
  13. در سرانجام کشک را اضافه نموده، هم بزنید و پیش از اینکه به جوش آید، از روی حرارت برداشته و با نعنا داغ و در صورت تمایل سیر داغ تزیین کنید.

2. طرز تهیه آش جو با سیرابی

آش جو با سیرابی یکی از غذا های سنتی ابرکوه است که به صورت سرد یا گرم سرو می گردد. این آش هرچه بیشتر بماند بیشتر جا می افتد، ولی بیش از 3-4 روز در یخچال قابل نگهداری نیست.

مواد لازم
سیراب و شیردان پاک نموده و خرد نموده500 گرم
پیاز خرد شده1 عدد
بلغور جو، شب خیسانده1 کیلوگرم
چغندر خرد شده100 گرم
نخود خیس خورده2 پیمانه
سبزی خرد شده1 کیلوگرم
کدو حلوایی پوست گرفته و خرد شده100 گرم
غیسی، شب خیسانده2 پیمانه
مغز گردو1 پیمانه
نمک و فلفلبه میزان لازم
سرکهبه میزان لازم

دستور تهیه:

  1. پیاز را خرد نموده و در 3-4 قاشق روغن تفت دهید تا طلایی گردد، سپس ادویه را اضافه کنید و کمی تفت دهید.
  2. سیراب و شیردان را روی پیاز ریخته و حدود 4-3 دقیقه با پیاز تفت دهید تا رنگ آن عوض گردد.
  3. حدود 1 لیتر آب جوش در قابلمه بریزید و 4-3 ساعت صبر کنید تا سیرابی بپزد.
  4. در اواسط پخت سیرابی بلغور جو، نخود و چغندر را با هم به قابلمه اضافه کنید.
  5. درب قابلمه را ببندید، حرارت را ملایم کنید و فرصت دهید تا آش بپزد.
  6. یک ساعت مانده به سرانجام پخت آش، سبزی، غیسی و نمک را اضافه کنید.
  7. در سرانجام پخت آش، آن را مرتب هم بزنید تا ته نگیرد.
  8. نیم ساعت مانده به سرانجام پخت آش جو، کدو حلوایی و مغز گردو را اضافه کنید.
  9. سرکه را در سرانجام پخت، اضافه نموده و آش را از روی حرارت بردارید.
  10. آش جو را با نعنا داغ و پیاز داغ تزیین کنید.

ذکر چند نکته در طرز تهیه آش جو

  • حبوبات را از قبل در آب خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخش گرفته گردد.
  • از آنجا که آش جو زود ته می گیرد در سرانجام پخت، مرتب آش را هم بزنید.
  • سبزی این آش شامل تره، جعفری، گشنیز، اسفناج یا برگ چغندر می گردد.
  • سبزی این آش بهتر است کمی درشت خرد گردد، همچنین اسفناج یا برگ چغندر درشت تر از بقیه سبزیجات باشد.
  • در صورت تمایل می توانید گوشت را از دستور فوق حذف نموده و به جای آن 3-2 پیمانه آب قلم در آش بریزید یا حتی آب قلم را حذف نموده و آش را در آب بپزید.
منبع: ستاره
انتشار: 9 اسفند 1399 بروزرسانی: 9 اسفند 1399 گردآورنده: shortmessagesystem.ir شناسه مطلب: 1465

به "طرز تهیه آش جو خوشمزه" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه آش جو خوشمزه"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید