نتایج آنالیز ها درباره تاثیر تغذیه بر ام اس
به گزارش مجله پیامک، عضو هیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با بیان اینکه در ارتباط بین رژیم غذایی و پیشرفت بیماری ام اس تحقیقات متعددی اجرا شده است، گفت: تاکنون محققان ارتباط قاطعی بین عوامل تغذیه ای و بیماری ام اس پیدا نکرده اند؛ بنابراین نمی توان با قطعیت ادعا کرد که مصرف یک ماده غذایی خاص، باعث پیشرفت یا تخفیف عوارض بیماری می گردد. با این حال نتایج بعضی از پژوهش ها نشان می دهد که رعایت بعضی نکات تغذیه ای برای کنترل عوارض این بیماری موثر است.
دکتر سمیرا ربیعی در گفت وگو با خبرنگاران، با بیان اینکه بیماری ام اس (Multiple Sclerosis) یک بیماری مزمن و پیشرونده است که سیستم اعصاب مرکزی را درگیر می نماید، گفت: این بیماری با از بین بردن غلاف میلین (پوشش تارهای عصبی)، انتقال پیغام های عصبی را با اختلال روبرو می نماید. به دلیل اینکه این اختلال، مناطق متعددی از اعصاب مغز و نخاع را در گیر می نماید، بیمار به تدریج با مسائلی در زمینه حرکت کردن، تعادل، صحبت کردن، بلع غذا، کنترل ادرار، یبوست و نظایر آن روبرو می گردد.
وی با بیان اینکه علت اصلی ایجاد این بیماری هنوز تعیین نیست، اظهار کرد: البته بعضی محققان معتقدند که عواملی نظیر رژیم غذایی سرشار از چربی های حیوانی و اسیدهای چرب اشباع و کمبود ویتامین D ناشی از قرار دریافت ناکافی در معرض نور خورشید، در ایجاد این بیماری موثرند.
عضو هیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با اشاره به نقش تغذیه در پیشگیری و کنترل بیماری های مغز و اعصاب و همچنین اصول رژیم درمانی در بیماری ام اس، گفت: بیماری ام اس معمولاً در بین جوانان 20 تا 40 ساله بروز می نماید و در بین زنان رواج بیشتری دارد.
نقش عوامل تغذیه ای در بیماری ام اس
این عضو هیات علمی دانشگاه با بیان اینکه در ارتباط بین رژیم غذایی و پیشرفت بیماری ام اس تحقیقات متعددی انجام شده است، توضیح داد: تاکنون محققان ارتباط قاطعی بین عوامل تغذیه ای و بیماری ام اس پیدا ننموده اند؛ بنابراین نمی توان با قطعیت ادعا کرد که مصرف یک ماده غذایی خاص، باعث پیشرفت یا تخفیف عوارض بیماری می گردد. با این حال نتایج بعضی از پژوهش ها نشان می دهد که رعایت بعضی نکات تغذیه ای برای کنترل عوارض این بیماری موثر است.
وی به بعضی از این موارد به توضیح زیر اشاره نمود:
- استفاده از روغن های مایع و بدون کلسترول به جای روغن های جامد و حیوانی
- کاهش یا حذف اسیدهای چرب اشباع مثل کره
- مصرف مواد غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 مانند ماهی ساردین، ماهی آزاد، روغن کانولا، گردو، جوانه گندم، روغن دانه کتان، روغن کبد ماهی و همچنین مواد غذایی سرشار از امگا 6 مانند روغن سویا، روغن بادام زمینی، روغن ذرت و روغن آفتابگردان به دلیل خاصیت ضد التهابی این اسیدهای چرب
- جداکردن چربی های قابل مشاهده گوشت و مرغ قبل از پخت
- کاهش مصرف گوشت قرمز و مصرف بیشتر گوشت سفید
- حذف مصرف سوسیس و کالباس
- افزایش مصرف میوه ها و سبزی های تازه حاوی ویتامین های E و C به عنوان آنتی اکسیدان برای جلوگیری از اکسیداسیون اسیدهای چرب غیر اشباع
- مصرف میزان مناسب آب و مایعات (6 تا 8 لیوان در روز) برای کاهش خطر عفونت ادراری
- نوشیدن مایعات در غیر از ساعات نزدیک به خواب برای بیماران مبتلا به بی اختیاری ادرار
- دریافت مایعات کافی، آب و نوشیدنی های بدون الکل، فیبر غذایی، جوانه حبوبات و غلات و نان های سبوس دار، برای یاری به حل مشکل یبوست
- استفاده از آرد ذرت و برنج و محصولات آن به جای نان گندم و جو ،محصولات حاوی جو دوسر و جو چاودار، بیسکویت و کیک و کلوچه تهیه شده با آرد این مواد در بیماران مبتلا به حساسیت به گلوتن (سلیاک). گلوتن، پروتئین موجود در گندم و جو است که در بعضی افراد ایجاد حساسیت می نماید.
- استفاده از رژیم پر پروتئین و حاوی اسید چرب امگا 3 (مغز دانه ها و ماهی آب سرد مثل سالمون و ساردین)، لبنیات کم چرب، حبوبات برای افراد مبتلا به زخم بستر
- افزایش تعداد وعده ها و کاهش حجم غذا
- استفاده از پودرهای شیر بدون چربی
- افزایش مصرف مواد غذایی آنتی اکسیدانی نظیر: ویتامین E (در روغن ها و میوه های خشک)، ویتامین C (در میوه های تازه و سبزیجات)، ویتامین A (در جگر، پیش ساز ویتامین A در میوه های تازه و سبزیجات به خصوص سبزیجات نارنجی رنگ)، سلنیوم (در ماهی، پنیر، گوشت و غلات)
ربیعی با اشاره به غذاهای نامناسب برای بیماران مبتلا به ام اس، گفت: چربی های حیوانی، روغن های جامد و اسیدهای چرب اشباع، لبنیات پرچربی، گوشت های پرچربی، شکلات، توت فرنگی، نوشیدنی های گازدار و غذاهای شور و کنسروی بعضی از غذاهای نامناسب برای بیماران مبتلا به ام اس است.
این متخصص تغذیه با اشاراه به غذاهای نامناسب برای بیماران مبتلا به ام اس، گفت: چربی های حیوانی، روغن های جامد و اسیدهای چرب اشباع، لبنیات پرچربی، گوشت های پرچربی، شکلات، توت فرنگی، نوشیدنی های گازدار و غذاهای شور و کنسروی بعضی از غذاهای نامناسب برای بیماران مبتلا به ام اس است.
مشکل اضافه وزن در این بیماران
ربیعی با بیان اینکه امکان ایجاد اضافه وزن، چاقی و مسائل متعاقب آن به خصوص، دیابت و بیماری های قلبی، در بیمارانی که در مرحله مزمن و پیشرفته این بیماری قرار دارند، بالاتر است، عنوان نمود: در این مرحله از بیماری، افراد در اکثر اوقات احساس خستگی و افسردگی می نمایند که این امر منجر به بی تحرکی و چاقی می گردد. به این دسته از بیماران توصیه می گردد که از انواع گوشت های کم چربی و نوشیدنی های کم کالری استفاده نموده و از مصرف الکل پرهیز نمایند. همچنین توصیه می گردد شیر و فرآورده های کم چرب آن و پودرهای شیر کم چربی را جایگزین لبنیات پرچربی نمایند. انجام نرمش های ساده زیر نظر پزشک متخصص برای افزایش تحرک بدنی نیز توصیه می گردد.
منبع: خبرگزاری ایسنا