فواید و مضرات خرزهره برای بدن
به گزارش مجله پیامک، رکنا/ خرزهره، یکی از سمی ترین گیاهانی است که مسمومیت ناشی از آن، باعث بروز اختلالات قلبی و حتی مرگ فرد می شود.
خرزهره چیست؟
خرزهره گیاهی بسیار سمی ست که حتی ساقه، گل، شیره و برگ های این گیاه هم سمی می باشند تا جایی که حتی شهدی که از این گیاه خارج می گردد، باعث بروز مسمومیت می گردد.
مضرات گیاه خرزهره
اگر گیاه خرزهره بسوزد بدلیل وجود دو ماده سمی ای که در آن وجود دارد استنشاق هوای ناشی از سوختن این گیاه باعث بروز مسمومیت می گردد و اختلالات قلبی را هم به وجود می آورد که در ابتدا نشانه هایی، چون تهوع، درد های شکمی و استفراغ بروز می کنند که در صورت رسیدگی و درمان نکردن به موقع موجب مرگ می گردد.
مسمومیت گیاه خرزهره از جنگ ناپلئونی تا امروز
مسمومیت گیاه خرزهره عمری طولانی دارد به طوری که در جنگ ناپلئونی، سربازانی که از درخت خرزهره به نام سیخ کباب استفاده کردند به سرعت مبتلا به مسمومیت شده و جان خود را ازدست دادند.
خرزهره؛ گیاهی سمی، اما در دسترس همه
گیاه خرزهره بدلیل اینکه به طور فراوان در دسترس افراد است باعث مسمومیت بسیاری از آن ها می گردد. بدلیل اینکه اغلب افراد معتقدند گیاه خرزهره موجب دور شدن پشه ها از منزل می گردد برخی این گیاه را در باغچه منزل خود می کارند. این گیاه به طور فراوان هم در فضای سبز شهری و پارک ها وجود دارد.
تمامی قسمت های گیاه خرزهره از دانه، گل، برگ تا ساقه اش که دارای ماده سمی می باشند بر روی بافت قلب افراد تاثیر می گذارند و اثر این گیاه شبیه به داروی دیگوکسین است که موجب ایست و ایجاد ضربات نامنظم قلبی در فرد شده و پایان موجب مرگ او می گردد.
گیاه خرزهره که در آب و هوای گرم و خشک رشد می کند و دمای 15درجه سانتی گراد برای آن مناسب است برای حیوانات هم بسیار خطرناک می باشد.
نکاتی در خصوص گیاه خرزهره
نام های دیگر گیاه خرزهره، کیشه، خر زهرج، سم الحمار، حبن، شرنگ، ورد الحمام و… هم می باشد. این گیاه تزئینی از تیره خرزهره و به صورت درختچه ای زیبا و دارای گل های مجتمع به رنگ های قرمز، سفید و صورتی می باشد که به نام گل زینتی هم پرورش داده می گردد.
اطراف مدیترانه و آسیا؛ رویشگاه گیاه خرزهره
اطراف مدیترانه و آسیا، از جمله ایران و ژاپن مناطقی هستند که این گیاه می روید. برگ های گیاه خرزهره باریک و اندکی ضخیم و گوشتی و کمی بدبو و تلخ و تند می باشند به طوری که اگر سگ میزانی از برگ های این گیاه را بخورد حتما می میرد. در حالی که اگر خر از برگ های این گیاه بخورد هیچ گونه آسیب و ناراحتی پیدا نمی کند. از این رو برخی معتقد هستند صحیح تر این بود که گیاه خرزهره را سگ زهره می نامیدند!
خرزهره؛ گیاهی با طبیعت گرم و خشک
خرزهره گیاهی سمی با طبیعتی گرم و خشک می باشد. در اطراف آن حشرات جمع نمی شوند، زیرا در صورت مصرف شیره آن خواهند مرد. درگذشته به دلیل دور شدن حشرات از کاخ های برخی از سلاطین، این مکان ها را با این گل تزئین می کردند.
خواص گیاه خرزهره
گیاه خرزهره اغلب به صورت ضمادی در خارج از بدن مورد استفاده قرار می گیرد و باعث می گردد که ورم های سخت و محکم به سرعت بهبود یابند.
عصاره آب برگ های گیاه خرزهره برای درمان جرب (نوعی بیماری انگل دار خارشی) بسیار مفیداست. از ضماد این گیاه برای درد های ناشی از کمر و پشت و عرق النسا هم استفاده می کنند. همچنین ضماد گیاه خرزهره برای درمان گیاهی درد زانو بسیار مفید می باشد.
در مکان هایی که دسترسی به دارو های کشنده حشرات وجود ندارد میتوان برگ گیاه خرزهره را جوشانیده و آب آن را در زمین ها و در مکان هایی که حشرات گزنده وجود دارند، پاشید.
در صورتی که گل خرزهره با میزانی روغن حیوانی جوشانده و پس از سرد شدن به صورت ضماد بر روی سر افراد کچل مالیده گردد و کلاه و وسایل دیگری که در تماس با سرکچلی بوده است با آب جوش و صابون سوبلیمه شستشو شوند و به مدت 15 تا 10 دقیقه در روز این کار انجام گردد و به صورت مداوم سر تمیز نگه داشته گردد معمولا قارچ های کچلی کشته شده و این بیماری بهبود می یابد.
مهمترین خواص و مضرات خرزهره که باید بدانید
کسب و کار بازده: خرزهره از آن دسته گیاهانی است که با وجود آنکه سمی و در برخی مواقع کشنده و خطرناک است، اما گل های آن ویژگی ها و خواص خاصی هم دارد و همین سبب می گردد که در زمینه های دارویی مورد استفاده قرار بگیرد. در طب چینی، آیورودا، طبیعی درمانی و ... گل نقش مهمی برای درمان بسیاری از اختلالات و بیماری ها دارد. در این نوشتار، ما درباره مهمترین خواص و مضرات خرزهره نکات بسیار جالبی می گوییم ما باید بدانید که مصرف این گل فقط با دستور پزشک و به شکل فراوری شده مجاز است. در غیر این صورت احتمال مسمومیت و خطر مرگ شما را تهدید میکند.
حقایقی درباره خرزهره
خرزهره گیاهی بوته ای است و ممکن است تا ارتفاع سه متر تا سه متر و شصت سانت رشد کند. این گیاه ساقه کوچک با شاخه های متعدد دارد و هر شاخه دارای سه جفت برگ 15 تا بیست سانتی است. این برگ ها کاملا سبز، صاف، براق و حتی زبر هستند. گل های گیاه خرزهره در رنگ های مختلف از صورتی روشن تا صورتی تیره، قرمز، سفید و زرد وجود دارد. این گیاه در معابد، باغ ها و پارک ها کاشته می گردد و در عین حال به نام یک گیاه زینتی استفاده می گردد. گیاه خرزهره در تمام طول سال گل می دهد.
- ثابت شده است که ریشه، پوست و دانه های این گیاه حاوی گلیکوزید است.
- واقعیت این است که تمام قسمت های این گیاه سمی است؛ و عمدتا به صورت خارجی استفاده می گردد، اما مصرف آن به صورت خوراکی حتما باید تحت نظارت یک پزشک واجد شرایط انجام گردد.
- این گیاه دارویی کافا و واتا را تنظیم می کند؛ و از این رو اوضاع هضم را بهبود می دهد.
- این گیاه طبیعت سرد دارد.
- این گیاه دارویی به نام یک تصفیه کننده خون عمل می کند و طبیعت تب بر دارد.
- گل قرمز خرزهره در صورتی که به میزان زیاد مصرف گردد، سمی می گردد.
خواص خرزهره برای سلامتی
1. مانع از توسعه بیماری های مسری می گردد
- در صورتی که هر گونه بیماری مسری برای تان رخ داد، با روغن تهیه شده از برگ این گیاه دارویی بدن تان را ماساژ بدهید.
- این روش درمانی مانع از رشد میکروارگانیسم هایی می گردد که این بیماری ها را ایجاد می کنند.
2. خارش را درمان می کند
- روغن های درمانی تهیه شده از برگ های گیاه خرزهره را امتحان کنید.
- این روغن در عرض یک ساعت خارش را درمان می کند.
- خمیر تهیه شده از برگ یا گل گیاه خرزهره همراه با روغن زیتون می تواند برای درمان هر نوع خارشی استفاده گردد.
- این گیاه دارویی برای از بین بردن هر گونه خارشی سودمند است.
3. سردرد را تسکین می دهد
- گل های این گیاه را با آب انگور فرنگی هندی در کانجی (نوشیدنی تخمیر شده با استفاده از چغندر، هویج، خردل) له کنید.
- این خمیر را روی پیشانی قرار دهید. با استفاده از این روش درمانی سردرد تا حد زیادی تسکین می یابد.
4. هموروئید را درمان می کند
- ریشه گیاه خرزهره را با آب سرد میکس کنید و بعد خمیر به دست آمده را روی کورک ها قرار بدهید.
- باید این خمیر را مدام روی کورک ها استعمال کنید تا زمانی که مشکل برطرف گردد.
- این گیاه دریایی ناحیه آسیب دیده را درمان می کند.
5. به نام یک ماسک عالی برای پوست صورت عمل می کند
- گل های سفید گیاه خرزهره را له کنید و خمیر حاصل را روی صورت بمالید.
- این ماسک بافت و رنگ پوست را بهبود می بخشد.
6. برای درد مفاصل خوب است
- برگ های گیاه خرزهره را له کنید و خمیر به دست آمده را روی مفاصل دردناک استعمال کنید.
- حتی می توانید با گل سفید این گیاه جوشانده تهیه کنید و از آن برای شستشوی زخم ها و جراحات استفاده کنید.
7. نیش مار را درمان می کند
- برای درمان نیش مار، 125 تا 250 میلی گرم پوست ریشه این گیاه یا 1-2 برگ آن را در فواصل کوتاه به طور مداوم استفاده کنید.
- این گیاه دارویی باعث می گردد که بیمار استفراغ کند و به این ترزتیب در واقع سم را از بدن خارج می کند.
8. اگزما را درمان می کند
- از پوست ریشه خرزهره سفید روغن تهیه کنید و آن را روی قسمت های آسیب دیده استعمال کنید.
- این روغن تمام انواع اگزما، خارش، و درماتوز ها را درمان می کند.
مضرات خرزهره برای سلامتی
1. سم قوی دارد
همان طور که در بالا توضیح داده شد، تمام قسمت های این گیاه سمی هستند. گیاه دارویی خرزهره حتی به نام یک سم بسیار قوی عمل می کند. از این رو، نباید آن را با معده خالی مصرف کنید. در واقع باید از طریق یک پزشک تجویز گردد و در صورت مصرف حتما باید تحت نظارت یک پزشک قرار داشته باشید.
2. تهوع آور است
این گیاه به دلیل سم قوی ای که در خود دارد میتواند بسیار تهوع آور باشد؛ که درمان خانگی این مشکل آن با یک فنجان قهوه غلیظ می تواند انجام گردد.
3. برای افرادی که مشکل ریه دارند حساسیت زا است
به دلیل مواد سمی که در گیاه خرزهره وجود دارد سوختن چوب آن و استنشاق بوی آن برای ناراحتی های قلبی و ریوی بسیار خطرناک است.
4. باعث ایست قلبی می گردد
تمام قسمت های این گیاه شامل گل، دانه، برگ و ساقه آن یک ماده سمی دارد که روی بافت قلب اثر می گذارد و تاثیری شبیه دیگوکسین دارد که می تواند باعث ایست قلبی و ایجاد ضربانات نامنظمی در قلب گردد و در نهایت منجر به مرگ افراد می گردد.
در پایان ذکر این نکته واجب است که به هیچ نام از گل های خرزهره که در پیاده رو ها یا حیاط منزلتان روییده اند به نام داروی گیاهی استفاده نکنید، زیرا خطر مرگ برایتان در پی خواهند داشت. مصرف این گیاه فقط به شکل فراوری شده و با دستور پزشک باید صورت گیرد.
منبع: همگردی